Skup książek | Moje konto | Koszyk | Nasze sklepy | Nasze Allegro | Jak kupować? | Regulamin | O Antykwariacie | Kontakt |
Kod produktu: | M5234 | ![]() |
Tytuł: | MEKSYK OD KUCHNI. OD AZTEKÓW DO ADELITY | |
Autor: | SUSANA OSORIO-MROŻEK | |
Wydawnictwo: | Universitas | |
Rok wydania: | 2014 | |
Format książki: | 205 x 140 mm | |
Ilość stron: | 399 | |
ISBN: | 9788324223787 | |
Okładka: | miękka | |
Stan ogólny: |
bardzo dobry |
|
Uwagi: | zekkie zabrudzenia i pomazanie długopisem tyłu okładki | |
Punkty rabatowe: | 190 pkt. | |
Cena: | 19,00 zł | |
|
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.